Sisältöä ajomatkoihin – podcasteihin yhdellä pyyhkäisyllä

Autossa käytetty aika voi pahimmillaan olla tylsää ja hukkaan heitettyä, eikö totta?. Tänä päivänä tylsyyttä torjutaan auton ratissa erilaisin keinoin. Vaarallisimmillaan tämä tarkoittaa Facebookin selaamista, Whatsapp-viestittelyä, snäppäämistä, selfieden ottamista tai pelaamista. Yhtenä Carrion tavoitteena on tuottaa autoilijalle viihdyttävää ajankulua turvallisesti.

Vuosi sitten tekemässämme tutkimuksessa teidän tielläliikkujien viesti oli selvä: autoilijat haluavat kuunnella erilaisia medioita juuri silloin kuin se heille itselleen parhaiten sopii, esimerkiksi autoillessaan. Pilottitestien aikana olemme havainneet mielenkiintoisen ja erittäin tervetulleen ilmiön varsinkin pidemmillä automatkoilla; Jos pystymme tarjoamaan kuljettajille matkan aikana kiinnostavaa ja tunteita herättävää monipuolista kuunneltavaa, ei kuljettajalle tule välttämättä edes mieleen selata somea tai kirjoitella viestejä.

Jos tämä havainto pätee myös laajemmalla käyttäjäkunnalla, on yksin tämä ominaisuus jo merkittävä sekä liikenneturvallisuuden että ratin takana viihtymisen kannalta. Lyhyemmillä ajoilla, esim. kotoa töihin ajettaessa, matka käynnistyy usein kuuntelemalla tuoreimmat uutiset yhdellä kosketuksella.

Carriossa pyrimme pitkällä tähtäimellä saamaan kaikkein käytetyimmät mediapalvelut integroitua turvallisesti osaksi sovellusta, jotta autoilijan on helppoa ja turvallista löytää ja kuunnella suosikkimusiikkiaan, kirjoja tai ohjelmiaan. Jo betaversion ilmaisversiossa tarjolla on YLEn sekä Radio Novan podcastit. Kuukausitilaajat saavat yhden hipaisun päähän lisäksi tuhansia podcasteja ja nettiradiolähetyksiä maailmalta. Lisäksi mediavalikoima tulee laajenemaan tulevaisuudessa.

Pilottitestaajan kokemuksia: Änäriä ja Nightwishia

“Olen suuri jääkiekon ystävä. Henkeen ja vereen “jypinmiehenä” Liigaa tulee seurailtua jonkun verran. Myös NHL:ää olisi mukava seurailla enemmän, mutta harvoin ehtii ja jaksaa sitten kuitenkaan livelähetyksiä katsoa. Nyt kun olen käyttänyt Carriota hetken olen kuunnellut urheilupodcasteja enemmän kuin parina edellisenä vuotena yhteensä.

Pari viikkoa sitten ajelin taas kerran Jyväskylästä kohti Helsinkiä ja pyöräytin heti lähtiessä YLEn NHL-illan pyörimään. Sitä kuunnellessa olinkin huomaamatta jo Lahden eteläpuolella. Kertaakaan matkan aikana ei tullut mieleen, että mitähän siellä Facebookissa tapahtuu – se on aiemmin ollut minulla huonona tapana.

Perheellisenä minulla on sitä kuuluisaa “omaa aikaa” lähinnä, kun istun autossa. Sen takia minulle passaa paremmin kuin hyvin se, että saan silloin rentoutua juuri sellaisten aiheiden parissa mistä tykkään. Onhan toki podcastien kuuntelu ollut ilman Carriotakin mahdollista, mutta olen kokenut sen jotenkin paljon vaivalloisemmaksi. Mitä se toki on ollutkin.

Mutta ei aina jaksa podcastejakaan kuunnella, vaan mieluummin vaikka musiikkia. Välillä kuuntelen myös nettiradion kautta niitä radiokanavia mitä tuli kuunneltua silloin, kun asuin Saksassa. Tällä reissulla tarvittiin ‘schlagerien’ sijasta jotain iskevämpää, jotta saa fiiliksen kohdalleen ennen asiakastapaamista. Minulle toimiva keinon on luukuttaa Nightwishiä.

Päätin kokeilla Carrion mediahakua puheentunnistuksella. Yllätyin huomatessani, että sujuvalla suomiaksentilla lausumani ’Nightwish’ -haku löysi biisien lisäksi myös YLEn sisältöä, kuten haastatteluja ja teemalähetyksiä, aiheeseen liittyen. Nyt kuitenkin piti päästä kuuntelemaan pari biisiä.

Myönnettäköön, että pari kertaa matkan aikana tarkastin työsähköpostit. Onneksi Carrio luki ne minulle sen sijaan, että olisin yrittänyt itse niitä lueskella. Carriosta taitaa tulla vakiokaveri reissuilleni.”


Liikenneturvallisuuden lisääminen on Carrion kehittämisessä ollut yksi kantavia ajatuksia. Haluamme vähentää älypuhelinsovellusten käytöstä aiheutuvia vaaratilanteita ja onnettomuuksia. Siksi sovellustamme testataan maailman huippujen toimesta myös Jyväskylän Yliopistossa ajosimulaattoritesteissä. Näin varmistumme, että Carrion tapa tuoda viihdettä autoilijalle on myös turvallisempaa. Seuraavassa kirjoituksessa käydäänkin tarkemmin läpi asioita ja näkökulmia Carrion suunnittelun taustalta, jolla pyritään tekemään autoilijalle optimaalinen sovellus nimenomaan ajamistilanteeseen.

P.S. Carrion julkistetaan Auto 2016-messuilla Helsingissä 18.-20.11. Osastomme 7C löytyy aivan koeajoautojen vierestä. Tervetuloa tutustumaan!